Projekt kartläggning av Samojedhunden
"För att komma till källan måste man gå mot strömmen"

Dåtidens Samojedhund = Framtidens Samojedhund!
"Bevarande genom kunskap och utbildning"
"Althogh I love his Sammy smile.
I´d rather see some running styl.
If we don´t try to help him now, the world will have another chow.
A Sam that gallops fifteen miles preserves the breed much more than smiles."
/Lee och Mel Fishback, USA
Jag har ägnat i stort sett hela mitt vuxna liv åt att studera och kartlägga Samojedhunden. Mängden material och bilder jag samlat på mig under åren är gigantiska och tanken är att nån dag hitta tillräckligt med tid till att sammanställa allt i en bok i syfte att föra kunskapen och materialtet vidare in i framtiden. Allt mitt material och mina studier gör ju egentligen ingen nytta av att bara ligga i min personliga dator. Här på min hemsida kommer jag presentera glimtar av mitt material.
Under åren som varit har jag spenderat hundratals, kanske tusentals med timmar i SKK bibliotek och gått igenom alla gamla tidsskrifter och böcker sida för sida från säga 1700-talet och framåt för att hitta de fragment som finns kring rasens historiska arv.
Jag har också genom antikvariat och näthandel lyckats samla på mig det mesta som finns i litteratur och stamböcker om rasen. Det finns en hel del böcker skrivan om rasen, men tyvärr är historiedelen rätt kort och allmänt hållen.
Jag presenterar ingen hundraprocentig sanning, jag presenterar den sanning jag kommit fram till genom mina studier och vad jag vet IDAG, i morgon kanske vi vet något mer. Denna kartläggning om rasen utgör en konstant pågående process där ny fakta och nya forskningsrön utgör justeringar i mina slutsattser efterhand när så behövs när nya sanningar uppdagas.
Iden om att kartlägga samojedhunden startades inte i tron om att kunna stoppa världen från att förändras. Utan för att skapa en bild av och en visuell syn som påminner oss och kommande generationer om hur ändamålsenlig, vacker, sund och ursprunglig samojedhunden en gång var och förhoppningsvis kommer bevaras inför framtiden. Mitt arbete belyser mycket av rasens förändringar och degenerering, men utgör också ett historiskt museum av kunskap. Detta är inte en sida fylld med tyckanden och åsikter utan en plats för lärande baserat på generationer av människors dokumenterade kunskap och erfarenhet kring hundarnas funktion, prestation och anpassning till det arktiska klimatet ur en populationsgenetisk synvinkel.
- Ett långtidsprojekt, en hobby.
- Startade med att jag ville klargöra meningsskiljaktigheter genom att presentera fakta.
- Många års samlande och läsande.
- Litteraturstudier och intervjuer med sakkunniga med lång tids erfarenhet av praktiskt bruk av Samojedhunden i friluftslivet.
- Tid, pengar och energi.
Detta projekt är tillägnat det historiska perspektivet, myterna och legenderna kring rasens utveckling samt Samojedhundens särart och särprägel ända från begynnelsen fram till idag, likväl som det omfattar den utveckling rasen genomgått fram till idag. En stor del är också tillägnat Samojedfolken, Ostjakfolken och de närlevande polarfolken varifrån vi fått ursprungshundarna till vår underbara ras. Förhoppningen är att läsaren genom informationen och faktan under denna hemsida skall lära sig en mängd nya saker kring rasen samt skapa sig nya perspektiv och infallsvinklar i sin syn på rasen och dess förvaltning. Målet är att hjälpa till att utbilda så många människor som möjligt om arbetsegenskaperna och förmågorna hos Samojedhunden och om rasens temperament samt den polara överlevnadskaraktären, de polara egenskaperna och vad som är säreget för en arktisk spets.
Jag har en djup övertygelse om att man för att kunna förstå rasens karaktär, temperament och behov så måste du först lära dig om och förstå dess historia, ursprung och vad som präglat honom under tusentals generationer, det vill säga orsakerna bakom varför Samojedhunden av idag är som han är och varför han har de behov han har och varför ändamålsenligheten i hans utseende är så viktig! Dagens Samojedhund skall också vara dåtidens Samojedhund. Historiebeskrivningen mm under fiken om rasen är för er som är intresserade av fakta framkommen genom djupgående litterära studier, kritisk källgranskning, forskning och beprövad erfarenhet. En sida för er som intresserar sig för Samojedhunden ur en populationsgenetisk synvinel.
Ofta talar vi människor om vad vi gillar och inte gillar, vad som tilltalar oss utseendemässigt och inte. Och många blandar ihop rasförvaltningen och det goda hundägandet, två ämnen som bör avhandlas var och ett för sig. Denna sida kommer att belysa vikten av att låta den fysiologiska funktionens ändamålsenlighet allt jämt få en överordnad betydelse vid selektering av en uråldrig spetshundstyp som utgör ett kulturhistoriskt värde, formen styrs av funktionen och kraven på de mentala egenskaperna styrs även de av den användning hunden får. Det anatomiska utseendet och de mentala egenskaperna påverkar alltid det fysiologiska samspelet hos en levande varelse varför fakta och kunskap istället för tycke och smak allt jämt bör spegla all form av selektering, såväl vid avelsselektering som exteriörbedömning i utställningsringarna när vi pratar om förvaltning av våra uråldriga raser.
När jag påbörjade mina studier ställde jag mig bland annat följande frågor:
- Är det möjligt att medla mellan grupper med olika uppfattningar om rasens vara och inte vara genom att pressentera fakta baserat på källkritiska studier och lärdomar/sanningar som härör ur den samlade beprövade erfarenheten kring rasen?
- Varifrån kommer hundarna?
- Vilka folkslag hade dem?
- Vilken är urtypen och hur har exteriören förändrats på gott eller ont?
- Vad användes de till uppe i Sibirien? Var dessa hundar verkligen så kallat allroundhundar och användes till alla sorters uppgifter så som jakt, drag, vakt och vallning?
- Använde alla stammar av Samojedfolket sina hundar till samma sak eller hade varje stam sin egen hundtyp som brukades till specifika uppgifter?
- Vilka var de första importerna och från vilka polarfolk hämtades dessa?
- Hur väl bevarad är dagens Samojedhund?
- Vad är rasspecifikt och karaktäristiskt för samojeden?
- Hur ser rasen ut idag?
- Vilka åtgärder bör vidtagas för att på bästa sätt förvalta det arv vi fått från Samojedfolket?
- Hur ser Samojedhundens framtid ut?
Ämnen som blivit viktiga framträdande ämnen i mina studier för att förstå helheten i att bevara rasen har varit
- Populationsgenetik
- Populationsstudier och kartläggning av lantraser bland husdjur och nyttodjur
- Epigenetik
- Genetik allmänt
- Genetiska sjukdomar och dess arvbarhet
- Avel och uppfödning
- Fördjupat mig i avelsstrategier. Läst och studerat många olika hundrasers rasspecifika strategier samt breddat mig till att studera och läsa igenom hur avelsstrategier ser ut inom andra djurslag så som hästar och andra lantraser av djur.
- Hundens anatomi/exteriör i detalj
- Den funktionella hunden
- Våra hundars mentalitet
- Egenskapers arvbarhet
- Vika beteenden skapar önskvärda egenskaper
- Den arbetande hunden
- Beteenden och egenskaper nödvändiga hos arbetande hundar i allmänhet
- Följt och studerat tjänstehundsutredningarna
- Tamhundens historia, jag har följt både den arkeologiska forskningen och den forskning som bygger på DNA studier
- Hur Arktis befolkades och dess urkulturer
- Polarfolkens kulturer och levnadssätt och hundens roll i deras samhälle
- Arkeologiska studier och fynd kopplade till Sibirien och hunddjur
- Polarexpeditionerna runt sekelskiftet 1800/1900 - talet.
- Samojedhundens historia i förhistorisk tid, från skrivan publikationer och bilder, den västerländska etableringen i text och bild, mm
- Jag har också breddat mina studier till närliggande raser men också till raser med någon form av arbetsuppgift för att dra lärdomar och hämta inspiration.
- Jag försöker att hela tiden följa och hänga med i forskningen i dessa ämnen över tid.
- M.m
När jag intresserar mig för ett ämne och studerar det så gör jag de alltid detaljerat och djupgående, jag har alltid en ständig vilja att veta varför. Jg är nog lite som en grävande journalist, jag letar och gräver i alla källor som finns för att få fram fakta och kunskap.
Hur har jag gjort?
Nedan en artikel jag har skrivit till polahundsklubbens tidning för att dela med mig av hur jag gått tillväga i mina studier och en del tips till dig som vill starta egna studier i liknande ämnen.

Ovan: Klicka på filen för att läsa artikeln i sin helhet.
Artikeln finns också återgiven under bloggsidan. KLICKA HÄR---
Galleri - Lite exempel från mina egna bokhyllor och samlingar
Ovan: i mina samlingar finns mängder med gamla foton och bilder av olika slag. Mycket materiel har jag lyckats köpa på eBay och andra auktionssiter. Jag många olika stamböcker från England, USA, Sverige, Australien, mm. Jag är jätteglad att jag fått tag på de allra tidigaste stamböckerna från tiden när rasen började registreras.
Polarforskare och resenärer har skrivit en mängd böcker och berättelser från sina resor som även omfattar beskrivningar om hundarna.
Sedan finns också mycket mer allmänt hållen litteratur om nordliga spetsar, slädhundar mm som är intressant studiematerial.
Ovan: Under åren som varit har jag spenderat hundratals, kanske tusentals med timmar i SKK bibliotek och gått igenom alla gamla tidsskrifter och böcker sida för sida från säga 1700-talet och framåt för att hitta de fragment som finns kring rasens historiska arv.