Min syn på hund och rasen Samojedhund
Dåtidens Samojedhund = Framtidens Samojedhund!
"Bevarande genom kunskap och utbildning"

Ni kommer märka att mycket av innehållet på min hemsida kommer utgå ifrån min önskan att bidra till en ökad djurvälfärd för våra tamhundar. Jag kommer återkomma mycket till artens behov och instinkter. Framför allt våra hundars stora motions- och rörelsebehov, något som många hundar idag lider brist på. Likaså kommer jag återkomma till vikten av att vi hjälps åt att bidra till bevarandet av det mångtusenåriga sibiriska kulturarvet som våra Samojedhundar utgör.
Kanske kommer ni som besöker min hemsida inte hålla med mig, eller tolka det jag skriver på ett sätt jag inte menade det. Maila mig gärna om du vill diskutera/bolla något inom hund så kanske vi förstår varandra bättre eller så blir vi överens om att vi inte är överens och det är helt okej de med :)
- Förmänskliga inte hunden!
- Ge hunden utlopp för sina medfödda behov och instinkter!
- Hundkunskap, inte bara avancerade dressyrmetoder!
- Fördumma eller förenkla inte hunden!
- Samma inlärningsmetoder passar inte alla typer av hundar!
- Relationsanpassad träning!
- Begränsa inte hunden mer än nödvändigt
- Ge hunden frihet att utvecklas till en trygg och självsäker individ
- Kommunicera med din hund istället för att dressera den
- Välj inte hund endast efter utseende!
- Gör din hemläxa och läs på!
- Alla raser kräver olika former av berikning, är du insatt i vad just din ras behöver?
- Och allra viktigast, vilka behov har den enskilda individen?
I min hundsyn utgår jag från hundjuret, dess beteende, behov och instinkter. Först och främst måste vi se till vad för slags hund vi har att göra med och vad den i grunden är ämnad för. Tillhör rasen en av våra arbetande hundar som ursprungligen används som nyttohund på något sätt, och i sådana fall till vad? Olika raser har olika behov som måste tillfredsställas och dessutom är varje individ unik i sina behov för att må både fysiskt och psykiskt bra. Det är här den så viktiga berikningen kommer in som alltid skall värderas högre än bara vanlig aktivering.
Jag strävar efter att prägla min syn på hundar efter ett vetenskapligt synsätt. Här är det viktigt att kunna sortera och ta tillvara den nya forskningen som dyker upp samtidigt som jag försöker filtrera bort nycker och trender som då och då uppkommer inom hundvärden utan kynologisk anknytning. Dessutom tror jag också på vikten av att ta tillvara på den äldre mångåriga hunderfarenheten som finns. Jag tror helt enkelt på att använda många källor, egen erfarenhet och att sedan solla lite och bygga min egen sanning.
Jag tror inte på att förmänskliga hunden vilket jag tar avstånd ifrån. Även om hunden i många fall är våran bästa vän så tillhör den en annan art med andra beteenden och behov att tillfredsställa än människan. Det är däremot viktigt att framhålla det hund och människa har gemensamt då det är här mycket av relationen mellan hund och människa ligger. Och det är bara i en bra relation mellan hund och människa som dessa kan nå varandra.
Jag tycker att det är viktigt att alla hundar genom rätt berikning får möjlighet att utföra och få utlopp för sina medfödda beteenden och behov. Jag tror inte på att förenkla eller fördumma hunden, vi är två olika arter som måste lära oss att förstå varandra i ett bra samspel för en god relation. Vägen till en god relation med sin hund fås genom god hundkunskap.
När det handlar om att välja hund och hundras tycker jag det är viktigt att sätta sig ner och verkligen fundera till över vad vill jag och min familj få ut av vår hund, och hur mycket tid är vi beredda att uppoffra för den hund vi väljer. Har vi exempelvis tid och/eller intresse för att tillfredsställa en arbetande hund eller är vi bara intresserad av en hund för sällskap, ja då bör man också söka sin hundkamrat bland kanske sällskaps och dvärghundar. Även om man attraheras av arbetshundarnas yttre är det inte rätt att skaffa en varken mot hunden eller ägaren/ägarna om intresset inte finns för att nyttja den till det den är ämnad för. Väljer man en jakthundsras skall man vara medveten om vad som krävs för att tillfredsställa dem. likaså om man väljer en brukshund eller en polarhund (samojed, siberianhusky, alaskanmalamute, grönlandshund). Jakthunden måste få jaga på ett eller annat sätt, brukshunden måste få arbeta med bruksarbete och polarhunden måste få rejält med motion, få dra och vistas ute i skog och mark mycket. Något man bör undvika är att bara titta i en rasbok och välja hund efter utseende vilket kan vilseleda människor att skaffa en hundtyp de inte klarar av att tillfredsställa eller har intresse av att tillfredsställa.
När man väl bestämt sig för en ras är det viktigt att göra sin hemlexa ordentligt, läsa på om rasen, dess historia, ursprung, ursprungsanvändning. Exempelvis säger hundens ursprungs-användning mycket om rasens egenskaper, beteenden och vilken form av berikning som krävs för att den skall må fysiskt och psykiskt bra. Våra rasers ursprung och historia präglar än idag våra raser kraftigt. Att tro att våra rasers ursprung skall vara bortavlat är fel mot våra rasers särarter och våra hundar som individer. Och att tro att alla raser blir vad man gör dem till och vill att de skall vara är lika fel det också. En hund blir bara vad vi gör den till inom ramarna för dess genetiska arv.
Grunden till mitt Samojedintresse, dess utveckling och min syn på rasen idag
Först och främst grundar sig mitt intresse för de historiska studierna i att jag genom åren lärt mig mer och mer. Som liten började mitt Samojedintresse redan vid barnsben då min farbror och hans fru under många år födde upp och höll sig med samojeder. Jag var ofta med dem på diverse olika tävlingar och tillställningar, alla böcker och den litteratur jag kom över redan då slukade jag. Kom jag hem till min farbror gick jag först till hundarna och sen direkt till deras bokhylla och plockade ut samojedböckerna och satte mig i soffan med dem. Sedan kom en period när jag började gå mycket på brukshundklubben med samojed, här fick man verkligen försvara sitt rasval och jag hävdade alltid i alla diskusiner om rasen att det inte bara var en dum draghund utan också¨en vallhund, kompisar med vallande raser förnekade bestämt samojeden som vallare. Detta med vallare var något jag hade läst i olika böcker och artiklar och nästan samma historia framställdes på olika ställen. Sedan kom en period i mitt liv då jag blev mer och mer intresserad av utställningsbiten och började tycka om de knubbiga nalliga samojederna, men jag såg nog mest bara en samojed oavsett vilket utseende hunden hade bara det var en samojed så var den söt i mina ögon. Sedan kom en period i mitt liv då jag började intressera mig för rasförvaltningen och de polara egenskaperna som jag lärde mig mycket om genom rasklubbens duktiga uppfödare så som min farbror oach hans fru George och bitte Nyström, Elga Carlsson Kennel Great, Annika och Nisse Uppström kennel Nordviken med flera.
Jag började förstå vad man menade med olika detaljer och började se skillnad på hundarna. Jag blev också tidigt varse om att olika personer sa olika saker om rasen beroende på vem man pratade med. Pratade man med vissa uppfödare så fick hundarna som de sa inte vara snipiga och långnosade men de personer som pratade om de polara egenskaperna berättade något annat för mig, att dessa längre nosar var viktiga för den polara överlevnaden och visade mig bilder av hundar från förr med det gamla utseendet. Ni må tro att man i en period i livet var ganska förvirrad om hur detta hängde ihop. Tidigt fick jag också klart för mig att många var de som förnekade samojeden som draghund helt och hållet och menade att det bara var en renvallare, sängvärmare och barnens lekkompis medan andra framhöll den som draghund, men jag upplevde aldrig att de som framhöll samojeden som draghund förnekade rasen inom andra användningsområden.
Med alla dessa olika upplevelser under min uppväxt om vad samojeden var och inte var så växte frågorna sig större och större, vad är sant egentligen och vad är inte sant. Hur var det, var det en vallhund eller en draghund och hur skulle en samojed se ut egentligen? Med dessa frågor i grunden började mitt intresse för djupare studier kring samojedhunden. Överallt skrev man att samojeden var både valhund, jakthund, sängvärmare och även draghund i en och samma hund. Jag började snart fundera kring varifrån kom dessa påståenden, fanns det någon bärighet i dem och i sånna fall vilka källor kan styrka det ena och det andra.
Inledningsvis var jag ganska övertygad om att samojeden främst var en vallhund men allt eftersom jag studerat rasen så har jag stött på så många fakta om att det förmodligen mer troligt förhåller sig åt andra hållet när man verkligen går in på djupet i olika historiska beskrivningar. Det första intressanta jag upptäckte var att samojedfolket inte var ett enda folkslag utan bestod av en mängd olika folkgrupper och ännu mer förvånad blev jag när jag upptäckte att dessa olika folkgrupper hade olika försörjningssätt och att inte alla höll sig med renar, i min värld från början var alla samojedfolken renskötande nomader med stora renhjordad, det Var ju den bilden av folket som så ofta presenterades den hundälskande publiken i västvärlden.
Efter dessa upptäckter så började mina funderingar gå kring ja men om det nu var olika folk med olika hundar varifrån kommer då våra dagars samojedhund? Ett naturligt intresseområde blev naturligtvis ursprungshundarna och deras tidiga avkommor och det utseende dessa hundar i sin tur uppvisade blev i min värld superintressant då det gav en bild av vart sanningen om rasen fanns.
Jag har aldrig varit övertygad om att alla ursprungshundar såg lika danna ut, utan hela tiden framhållit att en naturlig variation i utseende förkom redan från början, detta är inte så konstigt då dessa hundar på den tiden inte var en ras i dagens bemärkelse med stamtavlor och slutna stamböcker. Men dagens moderna showvariant visar inte en av de naturliga varianterna så som de förekom i Sibirien utan har skapats av människans avel mot mer och mer övertypning i utställningsringarna.
Jag säger heller inte att samojeden bara skall vara en draghund, däremot har jag framhållit fakta om att mycket verkar tyda på att dessa hundar redan i begynnelsen först och främst var jakthundar men också att användningen som draghundar kom tidigt.
Jag har genom mina studier också bidragit med att lyfta fram och belysa dagens baksidor med enkelriktad exteriöravel och vad detta kan leda till, Men jag har också påpekat utställningarnas värde ur ett historiskt perspektiv, då främst vid rasetableringen i början av 1900 talet, utställningen är ju en av orsakerna till att vi idag har ganska homogena raser överlag (ur ett populationsgenetiskt perspektiv på både gott och ont). Jag kan också tycka att utställningar idag kan behövs av olika anledningar om domarna dömmer efter den äldre moderat typen och hjälper till att bevara den typ av hund vi fick från Sibirien, vilket idag tyvärr är sällsynt till obefintligt. Jag ser idag ett stort problem med en kraftig exteriör drift där vi fått extremtyper och typglidningen har växt sig stark i ringarna. Men det finns vissa positiva saker med utställningar, det är en social tillställning och det samlar många ägare av rasen på samma ställe.
Dock ser jag en risk med att även denna del av utställningsverksamhetens positiva delar börjar vattnas ur, detta då de hundar som i stort sälls ut i dag eller i vart fall de som får en ok bedömning och placeras inte är den typ av hund som stämmer med den klassiska rastypen som rasstandarden beskriver. Fler och fler ägare av den mer klassiska arbetande hundtypen väljer idag att fjärma sig från utställningar och visar inte sina hundar där. Detta innebär att det blir en snedvriden dynamik i att gå på utställningar för att titta på rasutvecklingen när en stor del av raspopulationen inte vistas där längre. Dagens utställningar bidrar tyvärr mer till att raserna förvanskas än till att bevara en rastypisk hund.
Bland de människor som ägnar sig åt dragverksamheten ser jag inget problem med uppfödare som inte är lika noga med att hunden skall uppvisa det klassiska rastypiska utseendet som rasstandarden upprättades efter som vikten av att de kör med sina hundar och testar dem i praktiskt bruk. Men däremot är det desto fler som endast ställer ut sina hundar och inte varken brukstestar dem eller beaktar de polara egenskaperna i exteriören, ingen funktionsutvärdering görs på hundarna. Missförstå mig rätt nu jag menar inte att man bara skall dra med sina hundar, men de som drar med sina hundar ställer också ut sina hundar (för väl valda domare som fortfarande har ett intresse i att bevara rastypen) men däremot är ju problemet större åt andra hållet då många BARA ställer ut sina hundar. Alla våra framgångsrika dragkennlar beaktar helheten, de både utvärderar sina hundar anatomiskt och exteriört, testar funktionen och arbetsegenskaperna, beaktar de polar egenskaperna i exteriören, beaktar mentaliteten och hälsostatusen, den genetiska variationen, med mera.
Visst är det så att det finns många olika teorier kring olika områden, och just därför tycker jag det är så spännande att källgranska olika påståenden och hitta faktabeskrivningar som stödjer det ena eller det andra. Jag har aldrig menat att jag är fullärd utan jag ser livet som ett ständigt lärande, man slutar aldrig att utvecklas och lära sig något nytt!!!!! Men för mig personligen ligger värdet i ny information i att det finns en källa som går att granska och som stödjer påståendet i den nya informationen!!!
Min syn på Samojedhunden idag
Jag har varit involverad i Samojedhunden sedan 1990 och för mig är Samojedhunden en arbetande arktisk spetshund med allt vad det innebär och jag vill att den skall ha en exteriör som lämpar sig för arbete! Den skall också mellan arbetspassen kunna vara en trevlig familjehund och kunna passa in i dagens urbaniserade samhälle.
För mig så handlar det inte om personligt tycke och smak i vad man tycker är vackert eller mindre vackert utan om vad jag personligen tror är rätt och riktigt mot rasen utifrån ett historiskt perspektiv och det bevarandeuppdrag som vi uppfödare och rasklubben har. Det finns här några viktiga aspekter:
- Den skall följa rasstandarden, vara rastypisk. Detta skall dock inte förväxlas med att vinna eller få bra kritik på utställning. Ofta får hundar av den klassiska äldre typen som följer rasstandarden sämre kritik på utställning än en hund som har ett övertypat utseende.
- Den skall vara polart- och överlevnadsanpassad för arktiskt klimat (gäller både överlevnad OCH arbete, en polart funktionell hund helt enkelt),
- Den skall uppvisa egenskaper väl bevarade för att fungera till de ursprungliga arbetsuppgifterna som bland annat släd-/draghund. Även rasstandarden säger att hundens fel och förtjänster skall bedömas i förhållande till hur väl den kan utföra sitt traditionella arbete.
- Personligen anser jag att den exteriört inte skall ha fjärmat sig nämnvärt från ursprunget.
- Man bör i första hand INTE fråga sig vad som är vackert i en utställningsring, utan vad som är vacker på fjället i en snöstorm när det handlar om att lita på hunden för att ta sig hem.
- Jag är emot övertypning och exteriöra överdrifter!!!!!
- Förutom detta så skall Samojeden uteslutande genom sitt vänliga och gladlynta temperament fungera som en härlig familjehund hos den aktiva familjen i ett modernt samhälle.